Gode historier på barndommens ø
Aktiviteter på Endelave
Writers Walk på Endelave
Udover de fastlagte vandreture med Writers Walk tilbyder jeg tilpassede aktiviteter efter ønske. Kontakt mig for at høre om mulighederne for snapsesmagning, urtevandring eller en guidet tur på Kaninoen.
Gå med på Kaninoen
Kom med på en guidet vandring på Kaninoen. Her får du de lokale historier om naturen og ø-livet. Undervejs holder vi frokostpause ved mit sommerhus på Lynger, hvor sandwich og vand/sodavand er inkluderet.
Turen er ca. 21 km med udfordrende underlag på en del af turen.
Pris: 495 kr (inkl. frokost) pr. person (min. 4 personer) eller gruppepris efter aftale
Mere om Kaninoen
Kaninoen er en vandring Endelave rundt. Kaninoen opstod som vandrerute i 2018 i forbindelse med Aktiv Ø, Endelave Idrætsforenings sommeraktiviteter, hvor jeg foreslog vandreturen øen rundt, som fik navnet ‘Kaninoen’.
På Endelave finder du ro og fred – og en masse kaniner. Der er ikke garanti for at se kaniner på endagsture. Faktisk synes jeg, at du skal unde dig selv lidt mere tid på øen, end hvad du kan nå mellem første og sidste færge. Så er du også garanteret at se kaniner.
På jagt efter snapseurter
Naturen er et skatkammer af urter, der kan bruges til mad, medicin – og urtesnapse. På en to timers vandretur går vi på jagt efter urter i Endelaves natur. Undervejs får du smagsprøver på nogle af de urtesnapse, Endelaves natur indgår i.
Pris: 295 kr. (inkl. smagsprøver) pr. person (min. 4 personer) eller gruppepris efter aftale
Mere om urtesnapse
I min tid som haveleder i Lægeurtehaven er jeg blevet optaget af at lave snaps af urter. Jeg har lavet snaps af mere end 25 forskellige urter og eksperimenterer løbende med det.
Når jeg laver urtesnaps, trækker jeg essesnser af én urt af gangen, så man kan smage, hvordan den enkelte urt smager. Det gør det også nemmere at give hver urt optimal trækketid.
På turen fortæller jeg om brændevinens historie og giver smagsprøver på, hvor forskelligt urtesnapsene smager. Blandt mulighederne for at smage er fx timian, skovmærke, birkeblade, perikon, brændenælde, lakrids, bronzefennikel, anisisop, kvan, citronverbena, slåen, gul snerre, hyben, bjørnerod og kvæde.
Gå og skriv på Endelave
Er I en gruppe, der vil have jeres egen skræddersyede Writer’s Walk på Endelave, så laver jeg gerne en til jer.
Kontakt mig, så aftaler vi emne, varighed og hvor turen går hen.
Skriv på kontakt@writerswalk.dk eller ring 26 13 72 60.
I videoen fortæller jeg om lidt af det, jeg laver på Endelave. Og hvordan der er en sammenhæng mellem de forskellige ting, jeg laver.
Produktion: Kystlandet/Ketil Theisen, Go North
Writers Walk på Endelave
Jeg laver selvfølgelig også Writer’s Walks på Endelave. Og det er en helt særlig oplevelse at vandre og stoppe op for at skrive i den ro, der er på øen.
Måske kommer roen af, at kurset begynder og slutter med en færgetur, hvor du får ro til at tænke over tingene, fordi du ikke kan andet end lade dig transportere. Måske er det bølgesuset og havets konstante nærhed.
Writer’s Walk på Endelave er lidt dyrere. Men du får fuld valuta for pengene. Afsæt en hel dag – mærk virkningen et helt år.
Din lokale guide
Min baggrund for at guide rundt på Endelave er, at jeg er kommet på øen, siden jeg var helt lille. Mine bedsteforældre havde sommerhus på Endelave, fordi de forelskede sig i øen, mens de var forstanderpar på feriekolonien Louisenlund i 1950erne og ’60erne. Jeg er født i april 1969. Mine forældre tilbragte juli 1968 med at hjælpe mine bedsteforældre på Endelave. You do the math.
Jeg selv har sommerhus på Lynger og bor dels dér, dels i Horsens. På mine Kanino-ture gør vi holdt ved mit sommerhus for at spise. Der er også mulighed for at låne toilettet.
Kaninoen kort forklaret
Turen øen rundt er på 21 kilometer. Vi går mod vest fra havnen (mod uret) og går det første stykke langs stranden. Her passerer vi Suderbjerget, der rettelig burde hedde Kaninbjerget så fuld af kaninhuller, som det er. Ved lavvande kan vi ved Mølle Hage se sælerne hvile sig på Møllegrunden ud for kysten.
Kysten rundt langs Kloben mod Klinten er stenet og udfordrende at vandre på. Vi passerer en indsø med et frodigt fugleliv og mange vilde planter. Ved Klinten går vi langs den stenede strand med den stejle skrænt tronende over os. Herefter følger vi en trampesti langs kysten til Søndermølle. Her kan man tage en afstikker op til Lægeurtehaven, før man fortsætter Kaninoen.
Kysten ændrer sig konstant
Godt 3 kilometer længere henne ad kysten kommer sommerhusområdet Lynger, hvor hovedparten af øens sommerhuse ligger. Her er en badebro, hvor man i sommerhalvåret kan tage sig en dukkert.
Efter vi har rundet Lynger Hage følger vi kysten nordpå til Øvre. Underlaget her er en blanding af trampestier, sandstrand og nogle få steder stenstrand. Kysten ændrer sig konstant og kan varierer meget fra gang til gang. Der er selvfølgelig også stor forskel afhængig af tidevandet.
Ved Øvre går vi ind og følger grusvejen Øvre rundt. Har man tid og overskud kan man tage en afstikker en ekstra kilometer ud på spidsen og få en ’Skagensoplevelse’ af bølger, der slår mod hinanden fra forskellige retninger.
Vi går ad grusvejen langs Flasken, der er Endelaves vadeområde. Her er et rigt fugleliv, som kan studeres nærmere fra Fugletårnet på Strandvejen. Det sker ofte, at vi i løbet af turen får øje på en af øens havørne.
Øens historier
Normalt kan du nå turen rundt om Endelave på en dagstur med færgen. Der er dog også naturlejrplads, sheltre, kro og campingplads, så du kan overnatte og dele turen over to eller flere dage.
På mine guidede ture fortæller jeg om øens historie og de seværdigheder, vi passerer undervejs. En af mine kilder til øens historie var Jens Toft, der drev Endelave Flyveplads til sin død som 96-årig i 2022. Ham har jeg skrevet en artikel om tidligere. Læs mere her.